De door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst voor het werken met ZZP-ers in de sector van bitumineuze en kunststof dakbedekkingsbedrijven is beschikbaar.

De modelovereenkomst is gezamenlijk opgesteld door partijen bij de CAO voor de Bitumineuze en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven (BIKUDAK) in samenwerking met de Belastingdienst. CAO-partijen bestaan uit werkgeversorganisatie VEBIDAK en de vakbonden FNV Bouwen en Wonen en CNV Vakmensen.

Door de invoering van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) per 1 mei 2016 kwam de verklaring arbeidsrelatie (VAR) te vervallen. Diverse branches kwamen toen met modelovereenkomsten, die bij de Belastingdienst ter goedkeuring konden worden ingediend. Door het grote aanbod van deze modelovereenkomsten bij de Belastingdienst heeft de behandeling van veel overeenkomsten, waaronder die voor de dakdekkers, enige tijd in beslag genomen. Mede door deze vertraging en door vele ophef rond de Wet DBA, heeft de Minister van Financiƫn onlangs besloten de handhaving van deze wet vooralsnog te temporiseren.

Ondanks de verminderde handhaving, adviseren CAO-partijen werkgevers en zelfstandigen in de dakbedekkingsbranche gebruik te maken van de goedgekeurde modelovereenkomst. De Belastingdienst blijft immers wel strikt toezien op schijnzelfstandigheid en zal daar in voorkomende gevallen tegen optreden. Door goede afspraken te maken en te werken conform de modelovereenkomst en bijbehorende toelichting wordt schijnzelfstandigheid voorkomen. Indien niet volgens de modelovereenkomst wordt gewerkt, kan de opdrachtgever door de Belastingdienst mogelijk als werkgever worden aangemerkt.

De modelovereenkomst dakdekkers is kosteloos te gebruiken door alle bedrijven en zelfstandigen in de sector van bitumineuze en kunststof dakbedekking. De overeenkomst zal binnenkort te downloaden zijn van de website van de Belastingdienst onder nummer 905-20171-4943-1-0. De overeenkomst is nu al te downloaden van www.caobikudak.nl.

Bron: caobikudak.nl, 14 maart 2017